Historia

År 1987   föddes en kull i ett katthem i Sheridan (Montana). En av kattungarna var dock olik de andra. Det var en blå-creme och vit kattunge med gröna ögon och en ovanligt vågig päls och lockiga polisonger. Peggy Vorrhees och anställd där, kände igen hennes ovanlig päls och frågade sin vän, en perser- uppfödare vid namn Jeri Newman att ta en titt på denna märkliga kattunge.

Fascinerad av hennes lockiga päls och morrhår, tog Jeri Newman kattungen till sig och gav henne namnet "Miss DePesto av noface"eftersom hon alltid tjatade om uppmärksamhet. Jeri N påvisade att hennes mamma hade hår som inte var helt normalt, håret hade en liten knut precis i slutet av hårstrået.

När Miss DePesto var 14 månader gammal, parades hon med en svart perser hane Ch. Foto Finish av Deekay.

          Miss DePesto       Choto Finish av Dee. Fkay

 Den 4 juli 1988 födde hon 6 kattungar varav tre var lockiga!

Kullen bestod av:

1 svartvit lockig korthårig hane (Noface Oscar Kowalski) den allra första Selkirk Rex långhår

             Noface Oscar Kowalski

 

en svart lockigt korthår hona (Noface Sheela)hon är den allra första

Selkirk Rex korthår

en sköldpadd lockigt korthår hona

två svarta rakhåriga (straighthair) män korthåriga 

en svart rakhårig (straighthair) hona långhår

Ett år senare parades Noface Kowalski  tillbaka med sin mor, Miss DePesto och 1989 födde hon

en lockig korthår flamepoint manliga (Noface Snowman)

två lockiga korthår torties

en svart rakhårig (straighthair) hona korthår

Men Jeri Newman ansåg att Miss DePesto utseende var inte tilltalande (hon beskrev henne som att ha ett Devon- huvud på en Chartreux kropp - ett vinkelhuvud på en mycket stor kropp med smala ben) och önskade ett mer balanserat utseende för denna nya ras, till exempel som det från en brittisk korthår Hon bestämde sig för att namnge rasen Selkirk Rex. Selkirk efter sin styvfar, och inte som man skulle tro, Amerikansk Rex (jfr. Cornish Rex, Devon Rex) och Rex på grund av den lockiga pälsen.

Noface Oscar Kowalski är far till linjen för de flesta Selkirks idag. Miss DePesto var mor till rasen

Hon parades fem gånger. En gång med Photofinish, två gånger med Oscar, en gång med en lokal herrelös (Mr Rogers) och en gång med en svart golden shaded perser (Ch. Razberrilane Purrpower i Big Sky). Genetisk forskning visade att genen visade sig vara dominant, till skillnad från både Devon eller Cornish rex, vilket innebär att det behövs endast en förälder att producera lockiga kattungar i en kull. Det innebär också att i en kull hittar du antingen lockigt, liksom rakhåriga (straighthaired) kattungar.

 

Tillåtna utparningar för Selkirk Rex katter var - Perserna (fram till 31.12.2010) - Exotiskt (fram till 31.12.2010) - Brittiska korthår (fram till 31.12.2015) Amerikanska korthår är inte längre tillåtna utparningar för Selkirk Rex i CFA.

Tillbaka