Egenskaper

Selkirk Rex har både lång-och korthårig päls

Pälsvarianter

Korthår päls

har en tät, plysch-curl päls som betonar densiteten hos päls och har en likhet med en nallebjörn.

Hetrozygot = 1 anlag för lockar

Homozygot = 2 anlag för lockar

 Långhårig päls

har en ännu mer rufsig look som betonar likheten till en ullig får.

 

Hetrozygot = 1 anlag för lockar

Homozygot = 2 anlag för lockar

   
 

Den raka pälsen

finns naturligtvis i båda pälslängderna. De är utan anlag för lockar. Korthår Långhår

 

Korthår

Långhår

 Den tjocka, plyschiga pälsen är mycket mjuk och faller i lösa lockar. 

Lockarna är mest framträdande runt halsen, undersidan och baksidan i båda pälslängder. Täckhår tenderar att ha en grov textur, särskilt över ryggen, men pälsen är mycket tät och övergripande mjuk och plyschig.

Morrhåren är lockiga liksom ögonbrynen.

Selkirk Rex är en medelstor till stor katt med kroppen längre än benen, i god balans, med en svag ökning på bakdelen. Tung benstomme ger katten en förvånande vikt. Honorna är mindre omfattande än hanarna.

 Kropp

Selkirk Rex är en medelstor till stor katt med kroppen längre än benen, i god balans, med en svag ökning på baksidan. Tung benstomme ger katten förvånande vikt. Honorna är mindre omfattande än hanarna. Det tar tid att utvecklas till sin fulla mognad. Huvudet är rundat med stora runda ögon och ett sött uttryck. Kroppen är svagt rektangulär och mycket muskulös vilket ger en fast känsla under mjuka pälsen.

Kattungarna

Kattungarna är lockiga vid födseln (särskilt morrhåren). De kan förlora sin päls och börjar då utveckla en vuxen lockig päls vid 8-10 månaders ålder. Pälsen fortsätter att utvecklas fram till ca 2 års ålder, så kattungar med måttlig pälstyp eller längd bör utvärderas främst genom huvud-och kroppsbyggnad. Morrhåren blir spröda och ofta verkar de som avbrutna trubbiga hårstrån. Vissa Selkirks ruggar också. Pälsen är ofta säsongsbetonad och påverkas också av hormonella influenser.

Tillbaka